De kwaliteit van zorg in Nederland is erg goed. Tegelijkertijd zijn de kosten echter te hoog. Uit onderzoek blijkt dat artsen onnodige kosten van zorg kunnen laten afnemen als ze dat al in de opleiding tot specialist leren. In de opleiding is echter nog weinig aandacht voor zorgkosten, terwijl het in de praktijk ook onderdeel van jouw vak is. Daar kun je alleen invloed op uitoefenen wanneer je er iets vanaf weet.

De online course is al begonnen. Je kunt je nu aanmelden voor de edities met startdata 7 mei 2018, 3 september 2018, 5 november 2018.

“Je kunt aan de zijlijn staan en afwachten wat er gebeurt óf je kunt het systeem begrijpen en weten waar je op moet drukken om het een bepaalde kant op te krijgen” – Karsten van Loon, onderwijskundige

Wat levert het op?

 • In vier weken weet je hoe het zit met de zorgkosten in Nederland.
 • Je ontvangt een certificaat voor je portfolio.

Voor opleiders: Wanneer je aios in de gelegenheid stelt om de online course te doen, zet je al een grote stap in aantoonbaar aandacht besteden aan doelmatigheid én hoef je niet zelf extra onderwijs voor de basiskennis van zorgkosten te ontwikkelen. Voor de online course worden 7 accreditatiepunten aangevraagd bij het ABAN.

Bekijk de trailer

Voor wie?

De online course is gericht op aios medisch specialisten, maar ook interessant voor opleiders en andere aios, anios en studenten geneeskunde.

Course in het kort:

 • Startdata: 5 februari, 7 mei, 3 september en 5 november 2018
 • Tijdsduur: 4 weken
 • Tijdsinvestering: gemiddeld 2 uur per week
 • Accreditatie: 4 punten voor medisch specialisten
 • Kosten: € 50,-.

Inschrijven

Wat ga je doen?

De online course duurt 4 weken, waarin je per week gemiddeld 2 uur van je tijd nodig hebt. Dit is inclusief het lezen van relevante literatuur, meedoen in discussies en het toepassen van het geleerde in de praktijk. Hoe snel het gaat, hangt ook af van je eigen voorkennis.

Elke week ga je met een ander onderwerp dat die week centraal staat aan de slag aan de hand van video’s, casuïstiek, artikelen en discussievragen.

 • Week 1 “Het Nederlands zorgstelsel”: in deze week wordt ingegaan op hoe de financiering binnen de zorg geregeld is en of we in Nederland te veel geld aan gezondheidszorg kwijt zijn.
 • Week 2 “Financiën in het ziekenhuis”: zorgverleners hebben een grote verantwoordelijkheid in de financiën van het ziekenhuis, echter vaak zonder precies te weten wat hun invloed is. In deze week krijg je meer inzicht in de geldstromen in het ziekenhuis en de rol van het DBC systeem hierin.
 • Week 3 “Correct registreren”: het belang van het goed registreren van zorgactiviteiten is evident, in deze week wordt elke stap voor een goede registratie in het DBC-systeem toegelicht.
 • Week 4: “Kosten in de eigen praktijk”: elke specialist heeft een verantwoordelijkheid als het gaat om kosten in de zorg. Het niet of wel uitvoeren van een behandeling heeft consequenties voor een andere patiënt en zorgverlener. Hoe neem je de kosten afweging mee in de eigen zorgverlening?

Kennis van zorgkosten sluit in de vierde week af met een korte eindtoets. De activiteit op het forum en jouw voortgang wordt bijgehouden. Tijdens de cursus zijn er deskundigen beschikbaar om de discussies te begeleiden, vragen te beantwoorden en je verder te helpen als je ergens tegenaan loopt.

Ontwikkeling

De online course Kennis van zorgkosten is ontwikkeld door een Bewustzijnsproject-werkgroep van aios, specialisten en onderwijskundigen. Zij weten als geen ander hoe het werkt in de zorg.