Als aios kom je in verschillende ziekenhuizen. Als je denkt ‘he, dit kan anders’, spreek het uit. Je ziet dat het vaak positief valt.

Berit Snijer, aios interne geneeskunde

Pas toen ze weer zonder moest merkte Berit Snijer, aios interne geneeskunde, hoe handig standaardteksten zijn voor uniforme en volledige statusvoering. Berit: “Het viel me op dat het in het ene ziekenhuis veel efficiënter liep dan in het andere. Ik wist meteen dat ik hier iets voor kon betekenen. ‘Dat gaan we even doorvoeren, dacht ik toen nog,” lacht ze. Het groeide uit tot een serieus project en inmiddels kijken ze over de grenzen van het eigen ziekenhuis heen.

Berit: “Als nieuwe aios hoor je bij de introductie vaak ‘er zijn wel standaardteksten, die staan ergens in een document’. Vervolgens zoek je dat zelf uit en voer je het in, in je eigen account. Iedereen kan er zijn eigen draai aan geven. De een legt alles veel te uitgebreid vast, met allerlei niet-relevante zaken. Een ander noteert de informatie juist te kort door de bocht en vergeet belangrijke parameters te vermelden. Standaardteksten zijn efficiënt en creëren uniformiteit en volledigheid bij statusvoering. Dat bevordert de kwaliteit en de patiëntveiligheid.

Ik begon met het verzamelen van bestaande standaardteksten van verschillende collega’s en vroeg de teksten uit mijn vorige opleidingsziekenhuis op. Daarmee stelde ik standaardteksten op die de belangrijkste zaken bevatten. Vervolgens leek het me handig om de teksten in te voeren in het EPD-systeem, zodat ze direct voor iedereen zichtbaar zijn en te gebruiken. Zo hoeft niet iedere AIOS het wiel opnieuw uit te vinden, dacht ik. Natuurlijk heb ik eerst toestemming gevraagd aan de opleider. Daarna werd het project steeds groter en ontstond het idee dit initiatief in te dienen voor het OOR ON bewustzijnsproject.”

Ziekenhuisbreed

“Veel mensen hebben een mening over wat er precies in de standaardteksten thuis hoort. Om slagvaardig te blijven, gaan we regelmatig met een commissie om tafel om teksten fijn te slijpen met vooraf verzamelde feedback van de aios en internisten. Zo heeft iedereen inspraak, maar voorkom je dat je verzandt in het eindeloos zoeken naar consensus.”

Durven aanpakken

Berit ziet kansen voor aios: “Als aios kom je in verschillende ziekenhuizen. Als je denkt ‘he, dit kan anders’, spreek het uit. Je ziet dat het vaak positief valt. Een mooie, hoewel onbedoelde bevestiging daarvan, kreeg ik na de invoering van een nieuwe versie van ons digitale systeem.”

Commissie standaardteksten JBZ

vlnr: Tessa Schoot, internist i.o., Alexandra Herbers, internist, Dipti Rao, internist i.o., Berit Snijer, internist i.o., Jolien Tol, internist

“De SEH belde me aan het eind van dag: ‘Berit, we zijn helemaal onthand, want je standaardteksten zijn verdwenen!'” Ze lacht weer: “Dat gebeurt je overigens maar één keer, nu hebben we altijd een backup-bestand van de standaardteksten!”

Breder inzetten

De standaardteksten waarmee ze nu werken in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, zijn natuurlijk door meer ziekenhuizen te gebruiken. Berit besluit: “Inmiddels zijn we in gesprek met andere ziekenhuizen uit de regio om te inventariseren of zij mee willen doen met dit project. Het eerste doel is regionale standaardteksten op te stellen. En stiekem dromen we al van een landelijk project.”

Zie je ook kansen voor standaardteksten in jouw instelling? Stuur dan een e-mail naar Berit voor meer informatie!