Als aios werk je tijdens de opleiding in verschillende instellingen. Je komtsoms dingen tegen die je verbazen. Omdat je hebt gezien dat het elders efficiënter ging of omdat jij met een nieuwe blik kijkt naar handelwijzen en processen die in de loop der jaren zo zijn gegroeid. Het kan een goed idee zijn om jouw verwondering om te zetten in actie door een project te starten. Projecten ‘doen’ biedt je een schat aan leerervaring en is een beproefd middel om doelmatig te leren denken en werken. Maar waar begin je?

Tool Projectmatig Werken

Het Bewustzijnsproject en OOR Noord- en Oost Nederland signaleerden dat veel aios wel aan de slag zouden willen gaan, maar niet goed weten hoe. Daarom ontwikkelden zij de online tool ‘Projectmatig Werken’ die in september 2018 beschikbaar komt. Daarmee leer je de belangrijkste onderdelen voor kleinere projecten. Je leert hoe je een project begint en welke stappen je moet zetten. En als je al begonnen bent, kun je het als naslagwerk gebruiken: je kunt direct naar het onderwerp dat nu voor jou relevant is. Het is dus geen e-learning die je van A tot Z doorloopt, maar een handige tool die je erbij kunt pakken als je ‘m nodig hebt.

Projectmatig Werken biedt je tien hoofdstukken. Daarin komt aan bod hoe je doelen formuleert, je een projectteam samenstelt en projectplan schrijft, hoe je omgaat met weerstand en je met goede communicatie vaart in je project houdt, draagvlak in de organisatie en focus in je team realiseert.

Voor en door aios

Er zijn natuurlijk meer algemene bronnen voor informatie over projecten. Projectmatig Werken onderscheidt zich omdat de tool speciaal is ontwikkeld vanuit de belevingswereld van de aios, met medewerking van aios.

Je hoeft geen opdrachten te doen, je krijgt klip en klaar handvatten die helpen bij het oppakken en uitvoeren van een project.Bij de theorie vind je herkenbare casuïstiek van verschillende aios uit de praktijk. Zij keken ook mee bij de ontwikkeling van de theorie en de relatie daarvan met de praktijk voor aios, dus zowel vanuit de theorie naar de praktijk als andersom. Het is natuurlijk altijd te druk, dus als je iets nodig hebt of op moet zoeken, moet het je helpen sneller te kunnen werken. De module bestaat dan ook uit hapklare brokken waarbij je snel kunt vinden wat je zoekt.

Bekijk ook voorbeelden van aios die je voorgingen: www.bewustzijnsproject.nl/aan-de-slag of verdiep je in de verwondering met de How-to Verwonder en Verbeter.