Een praktische, visuele tool om met behulp van DBC-analyse inzicht te krijgen in aanvraag- en behandelgedrag.

Je bent als arts-assistent begonnen in een nieuw ziekenhuis en je merkt dat dingen wat anders gaan dan in jouw vorige kliniek. ‘Ik merk dat we hier veel meer onderzoek doen, is dat nodig?’ ‘Is deze operatie wel echt nodig??’ Herken je dit? Doe er dan wat mee! Jouw verwondering over de gang van zaken op je nieuwe afdeling biedt een mooie kans voor verbetering.

Hoe dan?

Maar hoe begin je nou een doelmatigheidsproject naar aanvraag- en behandelgedrag?
In de OOR Noord- en Oost Nederland ging we hiermee aan de slag en het bleek lastiger dan gedacht! We wilden kosten en aanvragen van twee vakgroepen in twee ziekenhuizen vergelijken via DBC-data. In de DBC staan namelijk alle zorgactiviteiten geregistreerd en dit geeft goed vergelijkingsmateriaal. Maar bij het verzoek om de gegevens deed iedereen een beroep op privacy en marktwerking. Daarin kwamen we dus niet verder. Jammer, want als AIOS heb je veel voordelen van het begrijpen van DBC’s en aanvragen.

Voor elke aios in elk ziekenhuis

Daarom gingen we op zoek naar een praktische tool, die elke AIOS in elk ziekenhuis kan gebruiken. Die hebben we in de samenwerking met Dutch Hospital Data (DHD, www.dhd.nl) gevonden. Zij beheren een database met DBC-data van vrijwel alle ziekenhuizen in Nederland. Je kunt daarin de geregistreerde zorgactiviteiten van de verschillende zorgproducten van jouw ziekenhuis vergelijken met de andere ziekenhuizen. Je ziet in één oogopslag waar grote verschillen in consulten, aanvragen of behandelingen zitten. Uit één zorgproduct, er zijn er trouwens zo’n 145, kun je al een boel verbeterprojecten halen. Ideaal dus! Als je toch ook iets met kosten wilt analyseren, verwijzen we je naar het overzicht ‘Kosten in Kaart’. De ware prijzen van de DBC’s ga je niet achter komen. Marktwerking hè…

Is je interesse gewekt? Download dan direct de tool ‘met DHD plezier aan DBC’. Vind je de termen hierboven nog lastig, begin dan met de tool ‘DBC, hoe zit het er mee’ om je DBC kennis op te vijzelen.

We hopen dat je veel plezier mag beleven aan de DBC en DHD en succes met het verder opstarten van jouw doelmatigheidsproject!

 

Margriet Hazenberg

AIOS interne geneeskunde
Medisch Centrum Leeuwarden

Download de flyer ‘Met DHD plezier aan DBC’

Tools downloaden

DBC, hoe zit het ermee?
Met DHD plezier aan DBC

Deze tool biedt verdieping na de online course ‘Kennis van zorgkosten’.