Op het symposium Doelmatigheid van Zorg 2018 spreekt dr. Haverkamp over onnodige zorg in Amerika en wat je daaraan kunt doen. Ze is een gedreven voorvechter van goede, doelmatige zorg. Zo deed ze onderzoek naar strategieën die zorgverzekeraars en -aanbieders inzetten in Amerika om overmatig gebruik van middelen in de zorg tegen te gaan*.

Dr. Margje Haverkamp

Het is belangrijk dat het kostenaspect niet vergeten wordt, en dat ook zorgverzekeraars en overheden direct worden betrokken in de discussie over ‘te-veel-zorg’, zegt Haverkamp: “Als je het over onzinnige zorg hebt, moet je zowel praten over kwaliteit als over kosten. Dokters zijn geïnteresseerd in concrete strategieën waarmee je echt iets kunt bereiken, zoals betere kwaliteit van zorg en een financieel houdbaar systeem.”

Waar gaat het in Amerika mis?

“Er is veel overuse in Amerika, kijk maar naar de Choosing Wisely lijsten met low-value care (1) die 75 wetenschappelijke verenigingen daar hebben opgesteld”, zegt Haverkamp. “De opioid-crisis in Amerika is een in het oog springend voorbeeld van overmatig gebruik van zorg met rampzalige gevolgen. Ook in Nederland schrijven dokters steeds meer opioiden voor (2). Want er is meer aandacht voor pijnbestrijding. Dat is goed, maar zo is het in Amerika ook begonnen. We moeten op ons qui-vive zijn en voorkomen dat het in Nederland ook uit de hand loopt. In mijn presentatie spreek ik over de hoge kosten van de gezondheidszorg in Amerika, de relatie met onnodige zorg en de Choosing Wisely campagne. Ook geef ik voorbeelden van strategieën die bewezen effectief zijn om onnodige zorg tegen te gaan. Een belangrijk voorbeeld is het geven van feedback op het werk van individuele dokters. Dat blijkt een effectieve manier om bijvoorbeeld onzinnig gebruik van antibiotica te tackelen”.

 

* Margje kreeg in 2015 de Harkness/VWS Fellowship van het Common Wealth Fund en werkte aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health met Meredith Rosenthal en Tom Sequist.

(1) Zie: http://www.choosingwisely.org/clinician-lists/

(2) Zie: http://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/blokhuis-oxycodongebruik-stijgt-niet-problematisch.htm

Symposium Doelmatigheid van Zorg 18 april 2018