De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) heeft vandaag een lijst gepresenteerd met niet-effectieve medische handelingen. De umc’s hopen hiermee onnodige zorg terug te dringen. De Federatie Medisch Specialisten maakte vandaag bekend een inventarisatie te hebben gemaakt van onnodige zorg in de bestaande richtlijnen.

Op de ‘Beter niet doen’-lijst staan 1366 niet-effectieve medische handelingen, waaronder het maagonderzoek bij mensen onder de zestig jaar. Voor deze verrichtingen bestaat geen wetenschappelijk bewijs. De lijst is op het jaarcongres van het Citrienfonds door de NFU overhandigd aan Marcel Daniëls, cardioloog en voorzitter van de Raad Kwaliteit van de Federatie Medisch Specialisten (FMS).

Naast de inventarisatie van niet-effectieve zorg in richtlijnen onderzoekt de FMS in het programma Verstandig Kiezen wanneer het verstandig is terughoudend te zijn met bepaalde ingrepen. Zo loopt er een evaluatieonderzoek naar ouderen met een polsfractuur en de keuze tussen gips en een operatie.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid is ‘zeer tevreden’ met de lijst ‘waarom ik zelf had gevraagd’. Schippers: ‘Bij deze behandelingen is het: baat het niet, dan schaadt het wél’. Schippers vindt het belangrijk dat artsen zich realiseren dat voor allerlei ‘ingesleten behandelingen’ helemaal niet is aangetoond dat ze helpen. Of de lijst er inderdaad aan bijdraagt om kosten te besparen, weet de minister nog niet, maar hij voorkomt volgens haar in ieder geval dat patiënten zinloze behandelingen ondergaan.

Patiëntenfederatie Nederland vindt het vreemd dat de artsen hier nu pas mee komen. ‘Je zou verwachten dat dokters geen behandelingen doen waarvan het nut niet is aangetoond. Aan de andere kant, dokters zijn opgeleid om te behandelen. Dat niet behandelen ook een optie is, moet nog op sommige plaatsen doordringen’, zegt een woordvoerder van de patiëntenorganisatie. Volgens hem zijn er nog veel meer behandelingen dan de genoemde 1366 waarvan het effect niet is aangetoond.

Lees ook op medischcontact.nl