Genomineerd voor de Doelmatigheidsprijs 2017

Cervix brachytherapy (inwendige bestraling) is voor zowel de patiënt als de afdeling een ingrijpende, tijdrovende behandeling. In bestralingsinstituten wordt de logistiek van cervix brachytherapie verschillend geregeld. Hierdoor zijn er verschillen in de tijdsinvestering (van patiënte en personeel) en financiële investering. Per 2015 kan er niet meer voor elke losse brachytherapie behandeling gedeclareerd worden, maar alleen een maal een totaalprijs. Afdelingen weten niet wat hun behandeling kost en of ze winst of verlies maken hierop.

Wie doet de implantatie? Wie maakt de dosisplanning? Maak je een MRI-scan in eigen beheer of heb je een vast tijdslot gekocht? Ligt de patiënte op een verpleegafdeling of een dagopname? Wordt er bestraald in een operatiekamer met voldoende lood afdekking of in een omgebouwde bestralingsbunker? Dit zijn zomaar wat vragen die overal anders beantwoord worden. Wat kunnen we leren van elkaar en kan het meer gestroomlijnd worden?

Doelstelling

Cervix brachytherapie kwalitatief van hetzelfde niveau, maar een geoptimaliseerde behandeling, die voor de patiënte minder tijd kost en voor de afdeling minder kosten heeft.

Erasmus MC
Afdeling radiotherapie
Ingediend door: Maaike Beugeling

Download bijlage