Nederland kent 2,5 miljoen laaggeletterden. Dat is nog zonder de grote groep mensen die Nederlands niet als eerste taal heeft. En dan te bedenken dat we onze patiënten overladen met schriftelijke en mondelinge informatie, waar ze moeilijk uit wijs kunnen worden. Een patiënt onthoudt maximaal 40% van de gegeven informatie en nog veel minder als het een bericht is met slecht nieuws.
Op deze manier kunnen we niet van de patiënt verwachten dat hij begrijpt wat er gaat gebeuren of dat hij of zij een goede keuze in behandeling kan maken. Geen shared decision making en zeker geen doelmatige zorg! Van beeldende, interactieve informatie is bekend dat zij veel beter worden begrepen, dat het kijkplezier geeft en daarmee een veel hogere attentiewaarde heeft en daarom beter beklijft. Een quick win in het MCL is de samenwerking met Indiveo.
Indiveo is ontwikkeld door een longarts in samenwerking met een ontwerper. Indiveo biedt een totaalpakket aan patiënteninformatie in beeld en geluid door middel van korte animaties, een divi, met daarin de belangrijkste informatie over een onderzoek, ziektebeeld of behandeling. Hierin wordt voor de patiënt op een begrijpelijke, beeldende wijze uitgelegd wat hem of haar te wachten staat. Indiveo is bedoeld als vervanging voor papieren patiënteninformatie. De patiënt krijgt de divi’s via de email toegestuurd. Zo kan de patiënt, maar ook familie en/of mantelzorgers, op een zelf gekozen moment en oneindig vaak de informatie tot zich nemen. De divi’s kunnen in verschillende talen worden aangeleverd, tot Fries aan toe! Patiënten kunnen ook feedback geven op de divi’s, waardoor de inhoud steeds beter wordt.