Vier jaar geleden begon Wouter van Snippenburg als ANIOS in het Gelre te Apeldoorn. Hij ontwikkelde een podcast: www.medischesnippers.nl met verschillende sprekers over allerlei verschillende medische onderwerpen. Zo wil hij zoveel mogelijk mensen de gelegenheid geven deze kennis tot zich te kunnen nemen. Hieronder lees je zijn verhaal.

Wouter van Snippenburg: Ik kan oprecht zeggen dat ik het naar mijn zin heb gehad in het Gelre. Het is een leuk ziekenhuis, met betrokken stafleden, maar wel één groot nadeel: het ligt zo ver weg… Elke dag zat ik 2x een uur in de auto, in de trein of op de fiets, en dan kom je er heel snel achter dat de mening van Giel van Beelen of de problemen tussen Mattie en Wietze je op een gegeven moment goed de keel uit komen. Ik had daarnaast al snel door dat het nog voorbereiden van COIGs of ander onderwijs in mijn “vrije” avonduren ook niet mijn favoriete bezigheid was.

En dat is niet omdat ik leren en presenteren niet leuk vind, integendeel zelfs. Net als elke andere internist in wording vind ik het blijven opdoen van nieuwe kennis en die delen met mijn collega’s juist één van de leukste dingen aan het vak. Maar iedereen zal herkennen dat die motivatie niet altijd stand houdt aan het einde van een drukke werkdag. De concentratie om nog stapels papier door te lezen is er gewoon niet meer. Volgens mij geldt hetzelfde als voor de meeste specialisten: ze vinden het fantastisch om ons iets uit te leggen met betrekking tot het eigen vakgebied, maar ook daar is niet altijd genoeg tijd voor. En ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar ik ben zelf toch altijd wel enigszins teleurgesteld als ik veel tijd en moeite heb gestoken in een goed verhaal, en ik dit vervolgens presenteer aan slechts een fractie van het totale aantal assistenten en stafleden, aangezien de meerderheid afwezig is in verband met dienst, drukte op de SEH of afdeling of zijn part-time dag heeft.

En zo ontstond uiteindelijk het idee om een podcast te maken. Voor degenen die niet bekend zijn met dit fenomeen, het is simpelweg een benaming voor geluidsfragmenten die je op elk willekeurig moment kunt downloaden en beluisteren. Dat kan in dit geval via de website www.medischesnippers.nl, maar je kunt je ook via iTunes of een andere podcast app abonneren zodat nieuwe afleveringen automatisch worden gedownload op het moment dat ze verschijnen. Vervolgens luister je dit op weg naar werk, of tijdens het hardlopen, of op elk ander willekeurig moment waarop het jou uitkomt. Het mooie is: je hoeft er geen extra tijd voor vrij te maken, en je kunt het altijd nog een keer beluisteren. En voor de sprekers heeft het als voordeel dat ze een groter publiek bereiken, met als gevolg meer waardering voor het werk dat je erin hebt gestoken.