Aios Michiel Hageman wint de Doelmatigheidsprijs 2017 - © Nicole Romijn

Met zijn keuzehulpen voor patiënten sleepte aios Michiel Hageman de Doelmatigheidsprijs 2017 in de wacht. Hij haalde de meeste stemmen van de deelnemers aan het symposium Doelmatigheid van zorg. Hageman is aios orthopedie in het AMC en medeoprichter van PATIENT+.

Hageman was overall winnaar en haalde daarnaast de meeste stemmen in de categorie Choosing wisely. In de categorie Kostenbewustzijn was de gedeelde eerste plaats voor aios Arthur Bloemen (EVC-geleid plaatsen PICC-catheter) uit VieCuri MC en aios Evelien Peeters (Kostenbewustzijnsproject) uit het UMCU. In de categorie Risicomanagement & ethiek haalde aios Florine Schlatmann (Aap-Noot-Nier) van het Rijnstate in Arnhem de meeste stemmen.

Beter kiezen

De online keuzehulpen van Hageman geven patiënten in een paar stappen informatie over de diagnose, behandelopties en mogelijke voor- en nadelen per behandeling. Hageman: “Ik merkte in de praktijk dat patiënten de diagnose vaak niet goed meekregen en ook niet precies wisten wat de voor- en nadelen van de behandelmogelijkheden waren. Dat maakt een behandeling kiezen natuurlijk heel lastig.” Daarom ontwikkelde hij samen met een aantal inhoudelijk en digitaal experts keuzehulpen voor de meest voorkomende diagnoses. Dat zijn er nu dertig. Streven is om het aantal keuzehulpen uit te breiden tot honderd in 2018.

Effectief consult

Hageman: “Doordat patiënten meer weten zijn ze minder angstig, ervaren ze minder keuzestress en zijn ze achteraf tevredener over de geleverde zorg.” Patiënten blijken door de keuzehulpen vaker te kiezen voor de minder invasieve behandeling. Dit vond de jury die Hageman nomineerde een opvallend resultaat, omdat patiënten doorgaans geneigd zijn om de keuze van de dokter te volgen. Hieruit blijkt volgens de jury dat patiënten door de keuzehulp werkelijk begrijpen waarvoor ze kiezen.

Over het symposium Doelmatigheid van Zorg

Het volgeboekte symposium Doelmatigheid van zorg, georganiseerd door het Bewustzijnsproject en OOR ZON (Opleidings- en Onderwijsregio) vond vandaag plaats in het Evoluon in Eindhoven. Het symposium trok opvallend veel aios.

Fotografie: Nicole Romijn