In 2017 presenteerde OOR ZON een infographic met de methode voor het uitvoeren van doelmatigheidsinitiatieven door aios. Deze infographic is gebaseerd op een onderzoek van Marlou Kerssens, MSc en bevat een stappenplan voor het opzetten van een doelmatigheidsinitiatief en de resultaten van de 170 aios-initiatieven die in de periode 2014-2016 werden opgezet.

Om de bevindingen ook buiten Nederland toegankelijk te maken is de infographic in het Engels vertaald. Marlou is momenteel betrokken bij een onderzoek van Choosing Wisely Canada en bracht de infographic ook daar onder de aandacht. 

Dr. Karen Born, Knowledge Translation Lead - Choosing Wisely Canada

Dr. Karen Born is Knowledge Translation Lead bij Choosing Wisely Canada en associate professor aan de University of Toronto. Zij zegt het volgende: “I think that the infographic provides an excellent overview of the creativity and breadth of resident-led projects in support of Choosing Wisely/resource stewardship. It also demonstrates the challenges of resident-led efforts and the need for support to support residents’ efforts to improve health care and safety. Residents around the world are increasingly expected to demonstrate competencies of resource stewardship in practice and this research helps identify how to support training programs and residents alike.”

Dr. Deepak Dath, chirurg - Juravinski ziekenhuis Hamilton, professor chirurgie - McMaster University

Ook dr. Deepak Dath, chirurg in het Juravinski ziekenhuis in Hamilton en professor chirurgie aan McMaster University, maakte ook kennis met de infographic: “Residents are already busy. But given the opportunity, they can find ways to incorporate high value cost conscious care into their practices. This study shows that it is possible to engage many trainees in high value cost conscious care in the Dutch healthcare setting. Residents can use these projects to make the range of CanMEDS Intrinsic Role learning more explicit.”

Marlou Kerssens, MSc

Marlou Kerssens, MSc: “Ik ben blij dat regionale initiatieven ook in internationale context als belangrijk worden gezien. Door mijn onderzoek besef ik dat kleine initiatieven samen een grote impact kunnen hebben. Er is nog ruimte voor verbetering in de doelmatigheid van de zorg, maar met vele kleinschalige projecten kan uiteindelijk veel bereikt worden. Ik hoop dat de infographic aios stimuleert om met doelmatigheidsinitiatieven aan de slag te gaan en opleiders laat zien dat het belangrijk is om aios de tijd en ruimte te geven om dergelijke initiatieven op te zetten.”

Nieuwsgierig geworden?

Bekijk de infographic zelf: Engelse versie of de Nederlandse versie